Pages

Isnin, 5 Disember 2011

feberet kuih di musim tengkujuh! :-P

Nama kuih ni PUTU HALBA. Kuih kegemaran Mama.. Boleh didapati dengan banyaknya di musim tengkujuh nih! Yummy, yummy.. :p
Kalau di KL, JB, atau mana2 tempat di planet bumi ni memang takkan jumpa lah kuih ni. Kat Kelantan jer ada kuih putu halba ni. Kat tempat lain ada putu bamboo ngan putu piring jer..

Putu bamboo dan putu piring tu dibuat dari tepung apa pun Mama tak tau. Rasa dia bersepah dan memang tak menepati citarasa Mama le. Sebab Mama dah terbiasa makan putu halba ni. Putu halba had been the standard against which I'd measured every putu I'd eaten! Cheh, cheh, chewwwwwwaaaaaaah..

Kuih putu halba dibuat dari tepung ubi kayu, campur ngan sikit halba~Mama tengok kakak kat gerai Putu Halba Tok Bok kat tepi Jalan Lemal tu yg buat, masa Mama tunggu giliran beli kuih ni lah~ Kuih ni ada inti gula melaka dan gula. Makan masa panas2 bersama air kopi. Kalau ada ubi rebus panas cecah kelapa muda lagi kawwww! Sampai perut kembung..yg kesian baby sbb breastfeeding.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan