Bahan²
- susu cair / santan
- sagu speket (jenis kecik)
- gula melaka (prefer yg sebiji tu)
- rose sirap
- daun pandan
● Cara-caranya ●
Air Gula
- hancurkan gula melaka, masak dgn daun pandan
- air jgn byk.. sbb nak bg pekat..
*klu x pekat gula tu, nnt tambah gula pasir putih tu sikit bg likat sikiit.. bukan likat banyak hehe..
- biarkan sejuk dlm 15 minit
Sagu
- rendam sekejap sagu dlm air (sementara duk karate gula melaka td)
- kemudian rebus sagu tu ngan air paras2 sagu. klu nak letak daun pandan pun bole..
- masukkan sirap rose tanpa gula tu 2 sudu besar. standby air extra sbb takut air kering cepat..
- masak smpai hilang warna putih sagu tu & jd mcm lembut creamy2 cewah..
- biarkan sejuk dlm bekas lain
Deco
- letak gula merah tu dulu dlm 3 sudu besar
*bole adjust klu xnak manis sgt*
- letak sagu timpa atas gula tu dlm 2 senduk nasik
- tuang susu cair atas sagu.. jgn byk sgt..
- klu guna santan, letak garam sikiiit aje.. so lg sedap dr susu
- pastu sejukkan dalam peti ais.. siap!
perkongsian resepi dari fb Nornathasha Mohd Isa
∞∞===∞∞===∞∞===∞∞===∞∞∞===∞∞∞∞====∞∞
Kari Daging Di London
-
Kami pindah masuk rumah di London ni, tak ada barang dapur. Yang ada hanya
pinggan, sudu dan beberapa mug. Jadi bila sampai kenalah order makanan
secara ...
43 minit yang lalu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan