Saturday, May 20, 2017

Anak-anak dan 'chicken pox'



Mama ingat lagi Nek Mi (Ummi Mama) bagitau, kita semua ni sekali seumur hidup mesti kena penyakit campak, versi Kelantan bertih, versi omputeh measles a.k.a 'chicken pox' (bukan chicken chop ye.. 😜).

2  minggu lepas Nuha kena chicken pox seluruh badan. Mama tak tahu sehingga dia bagitau ada biji-biji keluar kat bahu dan kaki dia. Mama ingatkan biji gatal macam biasa, Mama siap tolong garukan lagi. Sehinggalah Mama terpandang biji-biji merah yang dah banyak tumbuh kat atas belakang dia, barulah Mama sedar Nuha kena chicken pox!!

Alahai Nuha... seingat Mama, Nuha pernah kena chicken pox masa dia baby lebih kurang 11 bulan gitu, tapi sikit je dia kena masa tu. Mama dah lega ingatkan bila dah kena masa baby, tak akan kena lagi. Rupa-rupanya jangkaan Mama meleset. Nuha kena juga lagi... penyakit di akhir zaman ni semua berevolusi. Zaman dulu-dulu, kalau dah kena sekali dijamin tak kena lagi. Zaman sekarang ni, jangan lega dulu sebab kemungkinan besar akan kena lagi... huhuhuhuuuu...

Hari ni, Atif pula dijangkiti... biji-biji berair mula appear kat seluruh badan dia. Patutlah dua tiga hari sebelum ni, badan dia dedar je... Mama nak bawa Atif ke hospital untuk dapat surat perakuan oleh Pegawai Perubatan yang mengesahkan anak dijangkiti penyakit berjangkit dan perlu dikuarantin yang melayakkan Mama dapat kemudahan Cuti Kuarantin bagi penjawat awam berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2016. Masa Nuha kena minggu lepas, Mama tak tahu. Bila sorang PPT Mama bagitau, baru Mama aware.

Ajmal pun dah pernah kena masa dia umur lebih kurang setahun lebih. Masa tu memang seluruh badan kena dan banyak. Seminggu jugak dia ber'pampers' saja dan berbedak sejuk... Mama harap Ajmal dah tak akan dijangkiti lagi, Insyaa Allah.

Apa-apa pun, harapan Mama, penyakit yang singgah dalam kehidupan anak-anak Mama sementara sahaja dan anak-anak akan kembali sihat walafiat seperti sedia kala, Aamiiiin.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tentang Dear Diary,

Since my schooldays, I'd scribbled down and rambling the snippets of my life in my 'lil diary.. I still kept all my diaries and sometimes I read all those when I feel like reminiscing the good old days, and also the sad ones. So, that's what this blog is all about. Just to keep all my memories alive...

Happy Hour...

Happy Hour...
with cousins.... Abg Danish, Kakak Mya dan Yaya

Sayangsssss.....

Sayangsssss.....
Asyik menonton Monster House ~kali ke-10~

Selalu jenguk...

First Momento

First Momento
Wajah tulus mulus anak-anak di hari pertama kelahiran...

I love all of you to the moon and back!

I love all of you to the moon and back!

School Holiday 2015

School Holiday 2015
@ Chengal Hill Retreat Kg. Janda Baik

Hurin Ain.. Bidadari Baba & Mama

Hurin Ain.. Bidadari Baba & Mama
10/03/2008 - 25/03/2008

Apple of my eyes..

Apple of my eyes..

@ Le Village Beach Resort Kuantan

@ Le Village Beach Resort Kuantan
Mama bertanding menembak, Baba temankan anak2. Tiap2 hari request nak mandi kolam. Baba sampai demam sebab boring...

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP