Mama teruskan episod buat biskut raya pada hari Jumaat... Biskut Semperit Susu. Dipanggil juga Biskut Dahlia kerana kebanyakan pembuat biskut ini menggunakan acuan bunga dahlia yang cantik berkembang mekar...
Mama jumpa banyak resipi semperit susu di facebook, semuanya menggunakan bahan asas yang sama iaitu butter, susu pekat, tepung jagung dan tepung kastad. Ada juga resipi yang menggunakan tepung gandum. Mama memilih untuk menggunakan resipi yang menggunakan tepung jagung sahaja kerana seingat Mama, Nek Mi hanya gunakan tepung jagung semasa kita buat biskut dahlia asli dolu²...
BAHAN²
250g butter (Mama guna Buttercup)
2 ½ cawan tepung jagung
2 sudu besar penuh tepung kastad
½ tin susu pekat
CARA²
Satukan buttercup dengan susu pekat. Kacau dengan senduk. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli. Bakar selama 17-20 minit dengan suhu 160°C.
Frust betul buat biskut ni sebab tak jadi seperti yang diharapkan. Sebelum dibakar, nampak bentuk bunga dahlia, lepas dibakar jadi mek bbunga gedobok wok....😅😅
![]() |
Sebelum dibakar... |
![]() |
... Selepas dibakar. |
Mama fikir mungkin doh terlampau lembik menyebabkan biskut jadi kembang setaman, so Mama tambah 1/2 cawan tepung jagung dan 2 sudu besar tepung kastad.
BAHAN² ~ setelah sesi try and error~
250gm butter (Mama guna Buttercup)
400gm tepung jagung (habiskan satu peket)
4 sudu besar penuh tepung kastad
½ tin susu pekat
Then, Mama cuba bakar. Kelopak bunga penyet juga, kali ni biskut jadi rangup, bukannya gebu seperti yang Mama ingat rasanya masa Mama buat dengan Nek Mi suatu masa dahulu... 😞
Then, Mama tambah 2 sudu butter ke dalam doh, kemudian bila dibakar, biskut kembali menjadi penyet. Urghhhhh, tak kisahlah, Mama teruskan juga menyemperit dan membakar doh tu sampai habis. Mama just nak habiskan doh yang ini sahaja...lepas ni tak nak buat dah biskut ni. 😔
Akhirnya, selesai juga misi membuat Biskut Semperit Susu @ Biskut Dahlia. Walaupun Mama tak berpuas hati dengan kemenjadiannya, tapi tahun ni kita dah ada dua jenis biskut raya. 😁😁😁
![]() |
Sempat lagi jari tu interprem... Nuha le tuh... 😊 Dalam bekas hijau tu, biskut yang hangussss... 😜 |
Maybe, lepas ni Mama nak buat lagi biskut ni, tapi kita guna acuan semperit yang panjang pula... idoklah Mama frust bila kelopak bunga penyet lagi... 😉
Tiada ulasan:
Catat Ulasan