Hari ini hari ke-16 umat Islam berpuasa. Hari ini hari pertama Mama terpaksa berbuka puasa seawal jam 10 pagi lagi..biasalah wanita. Wanita kan istimewa. ๐๐๐
Tapi sedihnya tak dapat terawih dan beribadat di akhir Ramadhan. ๐ข๐ข๐ข
Tapi sedihnya tak dapat terawih dan beribadat di akhir Ramadhan. ๐ข๐ข๐ข
Tiba-tiba tekak teringin nak makan sesuatu yang manis...mcm Gerodok Telur ke... Pulut Sekaya Telur ke... Puding Telur ke... Tengok bahanยฒ kat dapur, semua ada, beras pulut pun ada. So, Mama buat kuih Pulut Sekaya Telur.
Mama rujuk blog Azie Kitchen tapi sebab ini kali pertama buat kuih ni, so Mama nak buat dalam kuantiti yg sedikit je... Kalau tak jadi, taklah terkilan dan rasa rugi sangat. ๐๐
Langkah pertama โ, masak lapisan bawah kuih iaitu lapisan pulut. Mama masak 1 cawan beras pulut, 5 sudu besar santan, Mama guna santan kotak Kara. Sedikit garam. Masukkan air secukupnya untuk masak beras pulut. Kacau rata dan tanak beras pulut dengan dua helai daun pandan. Simpul cantik-cantik daun pandan tu, buat bentuk riben ye... ๐๐๐
Kalau ikut resipi asal, beras pulut tu kena rendam selama 4 jam sebelum dikukus. Tapi Mama masak je terus, tak kukus pun. Mama masak dalam periuk nasi Tefal, pilih mode Quick, sama macam masak nasi. Alhamdulillah, elok je pulut masak dan lembut.
Langkah kedua โ, pecahkan 7 biji telur, pukul perlahan bersama 5 kuntum bunga cengkih. Bunga cengkih takde, Mama guna esen vanilla je lah sebanyak 1 sudu teh. Pukul biasa biasa je...
Kalau ikut resipi sebenar, kena guna telur ayam kampung dan telur itik, tapi manalah nak dapat telur ayam kampung dan telur itik tu... So, Mama pasrah je guna telur ayam biasa yang ada kat rumah ni...
Langkah ketiga, masak gula melaka dengan sedikit air dan dua helai daun pandan...simpul menjadi riben ๐๐. Masak sehingga gula melaka larut.
Mama kehabisan stok gula melaka yang biasa Mama panggil "nnisey keghek" tu, so Mama guna gula melaka yang jenis hancur yang beli timbang kilo kat pasaraya tu... Sukahati nak guna yang jenis mana pun, ia hanyalah untuk memaniskan dan menjadikan sekaya kita berwarna coklat yang cantik.
Tuang larutan gula melaka tadi ke dalam adunan telur. Masukkan tiga sudu besar santan pekat. Mama guna santan kotak Kara. Gaul rata dan masukkan sedikit garam.
Langkah keempat, alas loyang dengan plastic wrap. Plastic wrap takde, so Mama ambil pembalut buku plastik anak-anak...yang belum digunakan laaaa... Masukkan pulut dan tekan padatkan pulut. Taburkan sedikit tepung gandum.
Tuangkan adunan telur tadi ke atas lapisan pulut dan kukus selama lebih kurang 30 minit. Lagi senang nak tahu kuih masak ke belum, cucuk kuih dengan lidi, kalau lidi keluar bersih tak melekit, dah masaklah tu...
Mama dah ngap dua ketul. Sedapppp... Manis dan lemak secukup rasa. So, resipi menggunakan 7 biji telur ini bolehlah digunakan untuk dapat lebih kurang 16 ketul kuih. Petang nanti boleh pulangkan pinggan jiran sebelah... ๐๐๐
Ada sedikit lebihan adunan telur yang Mama letakkan dalam bekas kecil dan Mama kukus.
Langkah pertama โ, masak lapisan bawah kuih iaitu lapisan pulut. Mama masak 1 cawan beras pulut, 5 sudu besar santan, Mama guna santan kotak Kara. Sedikit garam. Masukkan air secukupnya untuk masak beras pulut. Kacau rata dan tanak beras pulut dengan dua helai daun pandan. Simpul cantik-cantik daun pandan tu, buat bentuk riben ye... ๐๐๐
Kalau ikut resipi asal, beras pulut tu kena rendam selama 4 jam sebelum dikukus. Tapi Mama masak je terus, tak kukus pun. Mama masak dalam periuk nasi Tefal, pilih mode Quick, sama macam masak nasi. Alhamdulillah, elok je pulut masak dan lembut.
Langkah kedua โ, pecahkan 7 biji telur, pukul perlahan bersama 5 kuntum bunga cengkih. Bunga cengkih takde, Mama guna esen vanilla je lah sebanyak 1 sudu teh. Pukul biasa biasa je...
Kalau ikut resipi sebenar, kena guna telur ayam kampung dan telur itik, tapi manalah nak dapat telur ayam kampung dan telur itik tu... So, Mama pasrah je guna telur ayam biasa yang ada kat rumah ni...
![]() |
7 biji telur ayam dan 1 sudu teh esen vanilla |
![]() |
Pukul telur biasa-biasa je...tak payah guna blender or mixer |
Langkah ketiga, masak gula melaka dengan sedikit air dan dua helai daun pandan...simpul menjadi riben ๐๐. Masak sehingga gula melaka larut.
Mama kehabisan stok gula melaka yang biasa Mama panggil "nnisey keghek" tu, so Mama guna gula melaka yang jenis hancur yang beli timbang kilo kat pasaraya tu... Sukahati nak guna yang jenis mana pun, ia hanyalah untuk memaniskan dan menjadikan sekaya kita berwarna coklat yang cantik.
Tuang larutan gula melaka tadi ke dalam adunan telur. Masukkan tiga sudu besar santan pekat. Mama guna santan kotak Kara. Gaul rata dan masukkan sedikit garam.
Langkah keempat, alas loyang dengan plastic wrap. Plastic wrap takde, so Mama ambil pembalut buku plastik anak-anak...yang belum digunakan laaaa... Masukkan pulut dan tekan padatkan pulut. Taburkan sedikit tepung gandum.
Tuangkan adunan telur tadi ke atas lapisan pulut dan kukus selama lebih kurang 30 minit. Lagi senang nak tahu kuih masak ke belum, cucuk kuih dengan lidi, kalau lidi keluar bersih tak melekit, dah masaklah tu...
![]() |
Plastik pelapik memudahkan proses mengeluarkan kuih daripada loyang. |
![]() |
Tadaaaaa.... Pulut Sekaya Telur untuk juadah berbuka hari ini!! |
Mama dah ngap dua ketul. Sedapppp... Manis dan lemak secukup rasa. So, resipi menggunakan 7 biji telur ini bolehlah digunakan untuk dapat lebih kurang 16 ketul kuih. Petang nanti boleh pulangkan pinggan jiran sebelah... ๐๐๐
Ada sedikit lebihan adunan telur yang Mama letakkan dalam bekas kecil dan Mama kukus.
![]() |
Tadaaaaa.... jadi kuih Gerodok Telur!! |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan